Istezanje - Fit na Klik - Photo by Alora Griffiths on Unsplash

Istezanje

Postoje dve vrste istezanja:

  • Dinamičko istezanje – Korsiti se na početku treninga, gde je cilj da serijom funkcionalnih vežbi koje imitiraju specifične pokrete iz sporta, pripremamo telo za napore na samom treningu. Ovu vrstu istezanja poznajemo kao zagrevanje. Sjajno je i započeti svoj dan ovako, jer smo proveli u ležećem položaju celu noć i samim tim telo dobije više kiseonika dok ga pokrenemo.

Pogledajte EGOSCUE vežbe. One su sjajan vid istezanja i vežbi koje ispravljaju telo.

  • Statičko istezanje – Koristimo ga na samom kraju treninga. Služi da se mišići istegnu dok se telo nalazi u stanju mirovanja. Sastoje se iz raznih tehnika kojima se postepeno mišić istegne do određene granice u trajanju od 15 do 60 sekundi. Osećaj koji imate u mišićima jeste osećaj blage zategnutosti do granice bola, ali ne i preko nje.

Istezanjem ćete povećati fleksibilnost, koja je i najbitnija kako u sportu tako i u svakodnevnici koja je pred nama.

Sve što je kruto ima tendenciju pucanja. Fleksibilni mišići prenose informaciju i na fleksibilnost u odlukama, a već znamo da svakodnevne odluke utiču na naš život.

Tako da što bi rekli nasi roditelji:

Kako radis jedno, radis sve.

Istezanjem se, kao što smo već rekli, znatno povećava fleksibilnost. Veća fleksibilnost Vaših mišića smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića.

Bolest modernog doba je SEDENJE.

Na edukacijama koje smo imali sa nekima od najboljih sportskih lekara, kažu da posle 45 minuta sedenja bi trebali da ustanemo i napravimo par vežbi.

Istezanje će povećati protok krvi u mišićima, što će uticati na dostavljanje više kiseonika i hranljivih materija do mišića, čime ubrzavamo njihov oporavak nakon vežbanja.

Jedna od nedavnih studija koja je rađena u Brazilu je upravo ispitivala uticaj statičkog istezanja na samom početku treninga na rezultate trkača.

Ona je potvrdila da takva vrsta istezanja pre treninga, privremeno, ima negativan uticaj na ekonomiju trčanja. To znači, nakon statičkog istezanja, trebaće Vam više energije da biste trčali istim tempom u odnosu na trčanje sa dinamičkim istezanjem (zagrevanje). Najmanje još jedna studija je potvrdila isti takav uticaj i kod biciklista.

Dakle, pravila su jasna. Zagrejte se (dinamičko istezanje) pre treninga i obavezno se istegnite (statičko istezanje) poste treninga i brzo ćete osetiti pozitivne efekte treniranja.

Zbog Čega je Bitno Istezanje?

Veoma je bitno tretirati naše telo kao veliki sistem koji funkcioniše putem uzrok => posledica načina.

Tamo gde nas boli, često i nije mesto samog bole, već samo završetak nepravilnog pokreta.

Kao jedan od primera može se uzeti trčanje.

Ako prilikom trčanja, stopala nisu usmerena u istom smeru, nego je jedno stopalo više okrenuto ka spolja, to ukazuje na različiti rad kukova, te je upravo to uzrok zašto Vas može boli levo koleno ili desno stopalo.

Imajte na umu da, koliko su važne noge za kretanje pri trčanju, toliko je važan i gornji deo tela koji one nose. Asimetričnost ili rotacija torza dodatno će usporiti i opteretiti donji deo tela.

Taka da kada gledamo istezanje, mi možemo da vidimo koji deo tela i mišića želimo da poboljšamo.

Brian Bradley je, kroz edukaciju koju već imamo godinama, osoba koja je sve lepo posložila. Uz istezanje je najbitnija stvar biti “prav “ u pravoj simetriji, i to iz razloga što naša FIZIOLOGIJA jako utiče na naše emotivno stanje.

Ovo su vežbe istezanja koje svako može da uradi. Ovo BAZA na koju bi trebalo da nadograđujemo.

Preslušajte i pregledajte ovaj intervju. Svako od nas bi trebalo to da uradi.

Najveći sportisti sveta su jako posvećeni ovim vežbama, zašto?

Istezanje i ovi pokreti su temelj za svako kretanje i pun potencijal, nas, kao ljudskih bića.

Najčešći položaj danas je SEDENJE. Videćete da naše telo nije stvoreno da sedi, već da se kreće. Iskrivili smo se kao društvo, a to je doprinelo i stvaranju stomaka i loših navika u ishrani.

Da završimo sa jednom slikom koja navodi na razmišljanje!

istezanje fit na klik

Slični tekstovi

Leave a Comment

Mi smo tim ličnih trenera koji žele da ti pomogne da postaneš najbolja verzija sebe! 

Napravili smo kompletan paket transformacije u kojoj za 66 dana možeš kompletno promeniti sebe i postići neverovatne rezultate. 

Prijavi se i započni naš izazov 3×22!

Zaprati obavezno!

2020 © Fit na Klik – Sva prava zadržana. Zabranjeno neovlašćeno kopiranje sadržaja. Privatnost podataka