Hladna Voda i Njeni Benefiti - Fit na Klik - Photo by Fiona Smallwood on Unsplash

Možda se pitate kako to hladna voda, i samo izlaganje hladnoj vodi i hladnoći može da pomognem našem imunitetu.

Sama popularnost izlaganja hladnoći se proširila znatno poslednjih par godina. Nisu više ovakve aktivnosti popularne samo u zajednici zimskih plivača.

Širok raspon pozitivnih dejstva na naše zdravlje je dokazan, pa samim tim sve više ljudi počinje da koristi hladnu vodu za početak svog dana.

Hajde da kažemo ovako. Ko god želi da postanje najbolja verzija sebe počeo ja da koristi hladnoću kao sredstvo da postigne i poveća svoje zdravlje.

Hladna Voda i Njene Prednosti

Kada ujutru zazvoni budilnik, svi imamo osećaj da bi smo mogli još malo da odspavamo.

Poslednje na pameti nam je da ustanemo iz toplog kreveta i uskočimo pod tuš sa hladnom vodom.

Hladna voda, i tuširanje istom je i te kako dobro za započinjanje novog dana.

Čak i bolje, a zdravije sigurno, započeti ovako dan, nego ispijanjem prve jutarnje kafe.

Hladna voda i njene prednosti - fit na klik - Photo by Benjamin Klaver on Unsplash

Zbog čega je ovo dobro za nas i naš imunitet?

  • Jači i Otproniji Imunološki Sistem

Redovno tuširanje hladnom vodom može smanjiti nivo hormona stresa, kortizola. Ovo Vam može pomoći oko lakšeg podnošenja efekata dugotrajnog stresa.

Sam stres oslabljuje odbrambeni sistem organizma smanjivanjem proizvodnje imunoloških ćelija.

Hladna voda i tuširanje istom prouzrokovaće smanjene kortizola, ali i povećanje imunoloških ćelija u obliku belih krvnih zrnaca, monocita ili interleukina. Zbog toga imunološki sistem može postati otporniji i bolje će se izboriti sa potencijalnim infekcijama.

  • Bolje Raspoloženje

Zahvaljujući povećanoj proizvodnji endokanabinoida, noradrenalina i endorfina Vaše raspoloženje bi se moglo poboljšati nakon tuširanja hladnom vodom.

Hladna voda i tuširanje istom, na temperaturi od oko 20°C, dokazala se efikasnom čak i u smanjivanju simptoma nivoa stresa, depresije i anksioznosti.

Veoma je bitno da zapamtite, Vaš mentalni stav je bitan kao i mentalni sklop. Bolji rezultati su lakši za postizanje sa optimističnim stavom i razmišljanjem nego sa negativnim.

  • Veća Energija i Koncentracija Pre Vežbanja

Hladna voda može pomoći i u slučajevima kada se osećate umorno tokom dana, ali opet morate ostati budni, fokusirani, bilo da je u pitanju učenje, rad ili trening.

Hladna voda i tuširanje istom je direktno odgovorna za povećanu proizvodnju grupe hormona koja se naziva kateholamini i koji će Vas prijatno razbuditi za psihičke, ali i fizičke aktivnosti i performanse.

Možda ćete doživeti ubrzani rad srca, ubrzano disanje i povećanje krvnog pritisaka, a sigurno je da nećete podneti tuširanje hladnom vodom isto kao da to radite sa mlakom ili vrućom.

  • Olakšava Bol

Prema radu američkih istraživanja, hladna voda ima analgetička dejstva. Prema tome, ona može da nam pomogne u tretiranju različitih vrsta bolova.

  • Pospešuje Regeneraciju i Smanjuje Bol u Mišićima Nakon Treninga

Verovatno ste naleteli na slike ili video materijale vrhunskih sportista potopljenih u kadama punih leda nakon treninga.

I ako svi misle da se to radi vise zbog lajkova na Instagramu, prednosti ovakvog oporavka u kombinaciji sa istezanjem, su znatno veće.

Ubrzavanje regeneracije u obliku smanjivanja oštećenja i bolova u mišićima nakon treninga i smanjenje umora su primarne prednosti ovakvog vida oporavka.

Kontrastna terapija se najčešće koristi u ovakvim slučajevima u kadama, u kojima se minutni intervali boravka u hladnoj vodi (10-15 °C) zamenjuju minutom boravka u toploj vodi (> 36°C) ili se samo boravak od jednog minuta u hladnoj vodi, unutar 15 minutnog intervala hladne vode (10-15 °C) zamenjuje sa minutom odmobra “bez vode”, tj izvan kade.

Jedan od najefikasnijih načina jeste da se uroni donja polovina tela ili celo telo u kadu vode.

Naravno, i “obično” tuširanje hladnom vodom može poslužiti, ali su efekti slabiji.

Kontrastnu terapiju, tj kadu sa ledom, ne bi trebalo upražnjavati sportisti koji žele izgraditi mišićnu masu. Hladna voda nakon treninga ima negativno dejstvo na prilagođavanje na trening, a zatim i na rast mišića. Hladan tuš neće uticati na rast mišićne mase, tako da možete nastaviti sa tuširanjem hladnom vodom.

  • Brže Ćete Rashladiti Telo Posle Vežbanja u Vrelom Okruženju

Nakon vežbanja u vrelom okruženju, hladna voda temperature od blizu 10 °C može “ohladiti” pregrejani organizam dva puta brže nego što je to slučaj prirodnog hlađenja, bez primene hladne vode.

Cenićete ovu činjenicu, posebno u letnim mesecima, kada zbog visokih temperaturu, treniranje i takmičenja postaju sve zahtevniji i iz tog razloga izlažu telo većem opterećenju.

  • Bolja Cirkulacija

Hladna voda skuplja sistem krvnih sudova ispod površine tela i ubrzava rad “dubokog sistema krvnih sudova” kako bi održavao temperaturu središta tela.

Redovno tuširanje hladnom vodom zbog toga cirkulaciju krvi može učiniti efikasnijom. Još bolje dejstvo se može postići izmenom hladnih i vrelih intervala tuširanja, za vreme kojih se sistem krvnih sudova “skuplja i širi” i možete poboljšati protok krvi u telu, što takođe može imati pozitivno dejstvo i na sam kvalitet kože.

Za još više detalja o ovoj temi možete da saznate ovde.

Slični tekstovi

Leave a Comment

Mi smo tim ličnih trenera koji žele da ti pomogne da postaneš najbolja verzija sebe! 

Napravili smo kompletan paket transformacije u kojoj za 66 dana možeš kompletno promeniti sebe i postići neverovatne rezultate. 

Prijavi se i započni naš izazov 3×22!

Zaprati obavezno!

2020 © Fit na Klik – Sva prava zadržana. Zabranjeno neovlašćeno kopiranje sadržaja. Privatnost podataka